Espai Betúlia

Ubicació

Espai Betúlia
C/ Enric Borràs, 43-47 08912 Badalona, Barcelona
Web
http://www.espaibetulia.cat

Més Informació

Més informació

Data

01.10.2024
Caducat!

Hora

7:00 pm

«El general en su laberinto» de Gabriel García Márquez a l’Espai Betúlia

Per Blanca Bravo

Dins del curs LA NOVEL·LA HISTÒRICA (Clàssics de la Narrativa)

La novel·la històrica no pretén únicament evocar el passat, sinó, sobretot, donar un missatge de contemporaneïtat explicant temes del present amb les claus del passat. Aquest curs, coordinat per Joaquim Molina, fa un recorregut, a partir de grans obres clàssiques del gènere, des de l’Antiguitat romana, passant per l’univers medieval, fins a l’època moderna per a veure el sorgiment de la nació americana i acabant en la contemporaneïtat a través d’una mirada a les dictadures llatinoamericanes i a l’epopeia de Catalunya durant la guerra civil i la postguerra.

El general en su laberinto (1989), retrata els últims dies de Simón Bolívar, el líder alliberador de bona part de Sud-Amèrica del domini espanyol. L’obra segueix al protagonista en el seu viatge final pel riu Magdalena, plasmant les seves reflexions sobre el fracàs en unificar el continent, les traïcions sofertes i els amors perduts. La novel·la explora la desil·lusió, la soledat i la decadència d’un heroi esgotat, oferint una visió íntima i humanitzada d’una figura històrica icònica, sovint massa idealitzada. Al mateix temps, García Márquez barreja realitat i ficció per crear una història commovedora sobre el declivi personal i polític.

Blanca Bravo Cela es va doctorar en Literatura contemporània per la Universitat de Barcelona amb la tesi doctoral: La fragua de un mito: la II República en la autobiografía española (1939-2000). És autora de biografies (Carmen de Burgos Colombine. Contra el silencio, 2003), edicions (La vida difícil, de Andrés Carranque de Ríos, 2005), novel·les històriques (La otra vida, 2016, i Las dos manos de Cervantes, 2022), àlbum il·lustrat (Mi silencio, 2022) i de novel·la juvenil (El pitjor equip del món, 2020, i L’arbre i jo, 2023). Ha col·laborat amb el Diccionario Biográfico de la Real Academia de la Historia i amb diverses publicacions especialitzades en literatura com Revista de Occidente, Cuadernos Hispanoamericanos, Cuadernos Republicanos i Memoria, entre d’altres.

PROGRAMA

Entrada lliure fins a completar l’aforament

Més informació a www.espaibetulia.cat

<< Tornar a l’Inici