CICLE DE LECTURES: LLIBRES AMB HISTÒRIA – a la Llibreria Mitja Mosca
CICLE DE LECTURES: LLIBRES AMB HISTÒRIA. De la Revolució Francesa a la caiguda del comunisme
El 1776, la Declaració d’Independència americana afirmava que els homes havien estat creats com a iguals, i dotats d’un dret inalienable a “la vida, la llibertat i la recerca de la felicitat”. Durant dos segles, la Revolució Francesa de 1789 a la caiguda del comunisme el 1991, els ideals de “llibertat, igualtat i fraternitat” han presidit les aspiracions i les lluites, però també les derrotes i els desenganys, de generacions de ciutadans d’arreu del món en la seva incansable recerca de la felicitat promesa. La literatura ha reflectit, sovint amb més capacitat explicativa que molts llibres d’història, aquests moments decisius de la història contemporània, que resseguirem en aquest cicle amb alguns títols fonamentals, que hem triat en funció del seu valor literari i històric.
Club de lectura conduït per Josep M. Muñoz.
Barcelona, 1959. És historiador i ha fet d’editor i de traductor. Es va doctorar en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, amb una tesi sobre Jaume Vicens Vives, que va ser publicada, després de rebre el Premi Gaziel, amb el títol de Jaume Vicens i Vives (1910-1960). Una biografia intel·lectual (Edicions 62, 1997). Ha estat durant vint-i-quatre anys (1999-2023) i al llarg de 260 números el director de la revista L’Avenç, que ha contribuït a fer una publicació cultural de referència, i de l’editorial del mateix nom. De la seva etapa a L’Avenç, en destaquen les entrevistes en profunditat que hi publicava cada mes; algunes de les millors han estat recollides en un parell de llibres: Temps present, temps passat (La Magrana, 2016) i Les petjades de la memòria (L’Avenç, 2024). Ha traduït, per a L’Avenç, diverses obres de Balzac, Joseph Conrad i Charles Dickens. Col·labora amb articles d’opinió al diari Ara.
Inscripcions a: llibreria@mitjamosca.com
Club complet (6 sessions): 48€
Preu Sessió individual: 10€
Sessions:
DIMECRES 13 DE NOVEMBRE, 19:30h
La Primera Guerra Mundial i la Revolució Russa
Hotel Savoy, de Joseph Roth (L’Avenç / Acantilado)
En acabar la Primera Guerra Mundial, un jove jueu vienès, proviment del front oriental, torna a casa. Pel camí, s’allotja a l’Hotel Savoy. Allí, en un atmosfera desconcertant i il·lusòria, envoltat de personatges insòlits, inicia el seu particular aprenentatge de la vida. Amb un estil irònic, crític, concís i també poètic, Joseph Roth fa de l’Hotel Savoy una paràbola de l’Europa d’entreguerres.
DIMECRES 11 DE DESEMBRE, 19:30h
La Guerra Civil Espanyola
Homenatge a Catalunya, de George Orwell (La Magrana / DeBolsillo)
El relat d’Orwell ha esdevingut un testimoni únic que recull les seves experiències a Barcelona i al Front d’Aragó. L’autor britànic va arribar el desembre del 1936 a una Barcelona en plena efervescència revolucionària i es va allistar de seguida a les milícies del POUM. Va tornar del front perquè una bala franquista li travessà el coll. Paradoxalment, va haver de fugir de Barcelona perseguit per les mateixes forces estalinistes que havien liquidat el dirigent del POUM Andreu Nin, després dels Fets de Maig de 1937.
DIMECRES 15 DE GENER, 19:30h
El Nazisme i la Segona Guerra Mundial
HHhH, de Laurent Binet (Edicions de 1984 / Seix Barral)
A Praga, el 1942, dos homes han de matar un tercer individu. És l’operació «Antropoide»: dos paracaigudistes txecoslovacs enviats per Londres tenen l’encàrrec d’assassinar Reinhard Heydrich, cap de la Gestapo, cap dels serveis secrets nazis, planificador de la Solució Final, «el botxí de Praga», «la bèstia rossa», «l’home més perillós del Tercer Reich».
Tots els personatges d’aquest llibre han existit o encara existeixen. Tots els fets narrats són autèntics. Però darrere els preparatius de l’atemptat despunta una altra guerra, la que enfronta la ficció novel·lesca amb la veritat històrica.
DIMECRES 12 DE FEBRER, 19:30h
Els anys 60 i la primacia dels Estats Units
Pastoral americana, de Philip Roth (La Magrana / DeBolsillo)
El protagonista de Roth és Swede Levov, atleta llegendari al seu institut de Newark, que creix durant els anys de postguerra, es casa amb una antiga Miss New Jersey, hereta la fàbrica de guants del seu pare i es trasllada a una casa de pedra a la vila idíl·lica d’Old Rimrock. Fins que un bon dia de 1968 a Swede l’abandona la sort americana que l’havia somrigut fins llavors.
Merry, la seva filla estimada, ha crescut. Abans era una noieta adorable i desperta. Ara s’ha convertit en una adolescent malcarada i fanàtica capaç de dur a terme un extravagant acte de terrorisme polític.
De la nit al dia, Swede és separat de la pastoral americana i llançat a la bogeria americana idiosincràtica.
DIMECRES 12 DE MARÇ, 19:30h
La caiguda del comunisme
Libre, de Lea Ypi (Anagrama)
Quan era una nena, amb tot just onze anys, Lea Ypi va ser testimoni de la fi del món. Almenys de la fi d’un món. En 1990 el règim comunista d’Albània, l’últim bastió de l’estalinisme a Europa, es va desplomar.
Mescla de memòries, assaig històric i reflexió sociopolítica, amb l’afegit d’una prosa de superba factura literària i pinzellades d’un humor tendent a l’absurd, Libre és d’una lucidesa enlluernadora: reflecteix, des de l’experiència personal, un moment convuls de transformació política que no necessàriament va desembocar en justícia i llibertat.
*En cas de no cobrir el mínim de places establertes l’activitat s’anul·larà i es retornarà l’import de l’inscripció a la gent inscrita.
Más información en https://www.llibreriamitjamosca.com/clubs-de-lectura/cicle-historia