Filòsofes contemporànies. Amor i mística a la raó poètica de María Zambrano (1904-1991) a l’Espai Betúlia
Per Concha Fernández Martorell
Dins del curs PENSAR I FER. Veus de dones en la Història de la Filosofia
El treball filosòfic de les dones ha estat silenciat i exclòs del panorama social al llarg de la història de la cultura occidental. Al Seminari de Filosofia d’aquest any ens proposem donar a conèixer les aportacions al pensament filosòfic d’unes quantes figures rellevants al llarg de la història, a la Grècia clàssica, al pensament medieval i renaixentista i al moviment il·lustrat, per centrar-nos finalment en quatre grans pensadores contemporànies.
La idea d’amor és central en el pensament de María Zambrano. Evoca la unitat de l’ésser humà amb la natura i també la inquietant cerca de l’amor perdut que s’inicia amb el naixement de la consciència. Aquest fenomen pròpiament humà es va manifestar, al començament, en les cosmogonies. Després es va escindir en dos gèneres: la tragèdia relata l’amor passió i la filosofia l’amor al saber. La separació creix al llarg de la història occidental, generant una ruptura entre el discurs filosòfic i científic i la creació poètica.
Zambrano proposa la cerca de la unitat originària en la construcció d’un nou concepte, la «raó poètica», a través d’una doble herència: la filosofia europea i la creació literària i mística hispana. La raó poètica és una forma de coneixement que tracta de comprendre l’ésser humà en la seva autoproducció creadora.
El propòsit d’aquesta ponència és fer un recorregut al llarg de la trajectòria vital i intel·lectual de María Zambrano, per indagar en la seva aportació a noves formes de pensar la cultura europea i l’espanyola des de la noció d’amor, que té la seva expressió en l’art, en la literatura i en la mística.
Concha Fernández Martorell és doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona, catedràtica de batxillerat, especialista en Walter Benjamin i Maria Zambrano, autora d’una dotzena de llibres de filosofia i pedagogia, col·laboradora en diaris i revistes com El País, Revista de Occidente, El Viejo Topo, Astrágalo, Quimera… i de ponències a diverses universitats espanyoles, a l’Ateneu Barcelonès, l’Institut del Teatre i l’ACEC, entre altres entitats. Darrerament, ha publicat la novel·la El silencio de Las Maravillas (Pensódromo, 2022) on experimenta la diferència entre la creació filosòfica de conceptes per a explicar el món i la complexa creació d’un univers literari. Dos llenguatges diferents per apropar-se a la comprensió de les inquietuds humanes.
PROGRAMA: Pensar i fer. Veus de dones
Entrada lliure fins a completar l’aforament
Más información en www.espaibetulia.cat