Filòsofes contemporànies “Per amor al món: pluralitat i diferència en el pensament de Hannah Arendt (1906-1975)” a l’Espai Betúlia
Per Teresa Hoogeveen González
Dins del curs PENSAR I FER. Veus de dones en la Història de la Filosofia
El treball filosòfic de les dones ha estat silenciat i exclòs del panorama social al llarg de la història de la cultura occidental. Al Seminari de Filosofia d’aquest any ens proposem donar a conèixer les aportacions al pensament filosòfic d’unes quantes figures rellevants al llarg de la història, a la Grècia clàssica, al pensament medieval i renaixentista i al moviment il·lustrat, per centrar-nos finalment en quatre grans pensadores contemporànies.
Una de les entrades dels diaris de Hannah Arendt (1906-1975) comença amb la següent pregunta: “Amor mundi—per què és tan difícil estimar el món?” Aquesta pregunta pot semblar anodina, gairebé una crisi més de confiança en el món d’entre moltes altres, però el fet és que per a Arendt, una de les grans pensadores polítiques del segle XX, la qüestió del món és fonamental per tal que hi pugui haver política.
Però quin és aquest món que ens cal estimar? Encara més, què vol dir estimar-lo? Al cap i a la fi, a La condició humana (1958), Arendt hi escriu que l’amor “no és, degut a la seva pròpia naturalesa, del món”. Però si l’amor no és del món, com ho podem fer per a estimar el món?
Aquesta conferència proposa prendre’s Arendt seriosament tot plantejant: “Efectivament, per què és tan difícil estimar el món?” Aquest serà el fil conductor per tal de fer un repàs de la seva vida i la seva obra, específicament aquella que té a veure amb les crisis polítiques del segle XX i l’originalitat d’Arendt d’aproximar-s’hi mitjançant la cerca pel món comú. Per tal de formular al món què significa que el món sigui comú, ens caldrà explorar també categories filosòfiques de primer ordre com la diferència i la pluralitat, així com la seva traducció en el registre polític. Aquestes reflexions ens permetran finalment assenyalar certes recepcions feministes del pensament d’Arendt, amb especial èmfasi en la lectura de la filòsofa, feminista i escriptora Françoise Collin (1928-2012), per tal d’obrir la pregunta per l’amor al món a la nostra època.
Teresa Hoogeveen González és doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona. És especialista en la vida i pensament de la filòsofa, feminista, i escriptora Françoise Collin (1928-2012), i se centra en la qüestió de la diferència sexual en la filosofia i en l’acció política mitjançant un estudi de la primera revista acadèmica feminista francòfona Les Cahiers du Grif (1973-1997). És codirectora del volum La première revue féministe francophone: Les Cahiers du Grif (Impressions Nouvelles, 2023) i ha estat investigadora visitant a la Université Saint-Louis (Brussel·les, 2021) i al Laboratoire d’Études de Genre et Sexualité (LEGS-Université Paris 8, París, 2022).
PROGRAMA: Pensar i fer. Veus de dones
Entrada lliure fins a completar l’aforament
Más información en www.espaibetulia.cat